Gosse sicken middag


Coming through coming through.


Öl.


Musik.


Dukning.


Mat. (Pasta med fläskfile, svamp och paprikasås.)


Fett med gott!


Mums.


Efterrät.


Ugnsgratinerad frukt toppad med vit choklad.

Färdig Twittrat


Påväg mot tryckeriet med uppsatsen.


Där var det kö.


Men vi kom fram tillslut. Valde bland färger...


Det blev en lila inbindning till exeminatorn.


Och vår opponenter Lisa fick bindning med matchande lila garn.





Nelsontjejerna var nöjda med sitt mästerverk.


Sedan blev det en obligatorisk gruppbild.                 Foto: Birgitte Roald.


Vi firade det hela med att gå till Återkommande Mode.


Där blev det hattprovande


och klänningsprovande.


Efter det var vi hungriga och begav oss till City Café.


Cafét har funnits sedan 1939 och hade en del roliga inredningsdetaljer.


Vi åt varmmackor och drack läskande läsk.


Eftermiddagen slutade med att vi hittade en söt hund som busade med en liten flicka.

Kattas mittiveckandrink!


Häll valfri vodka i valfri mängd i valfrit glas. (Rättelse - Polsk kanelvodka ska det vara)


Blanda med äppel juice.


Häll i äppel och is i bitar.


Smaka av. (Låt nån annan göra det just in case.)

Omdömme:
God. Bra äppelsmak. Känns nyttig med fruktbitarna.
Frågan kvarstår dock, suger frukt upp alkohol? Och är det i så fall bra eller dåligt?

Frukostduellen

Marina Plazas hotellfrukost i Helsingborg.






vs



Rönnens studentfrukost i Malmö.




Ingen vinner och ingen försvinner. Jag tycker att båda var fina och goda på sitt sätt.    

Här bor Lina



Välkommen in.






Lina är duktig på att måla.


Hon har finfina flickor på hyllan.


Och Swan direct import from London.


Det finns en modern TV och ett modernt kök.


Lina gillar duvor.


Fina duvtavolor från Lisa, Linas syrra.


Från Linas fönster kan du se Turning Torso. Vilken grej!


På väggen hänger en tavla som hon målat och en gura med en trasig sträng.


I fönstret står en man.


På en hylla finns cuben, som Lina vann i en projekttävling i skolan.


Om du kommer hem till henne sitter hon förmodligen här och tar lite frisk luft...


Eller här och pluggar html och annat skoj.

Som Förrådet fast annorlunda

Nere i Skåne hälsade jag på hos Lina. Hon bor på Rönnen i Malmö. Ett gammalt sjukhus som gjorts om till studentlägenheter.


Utanpå


Entrén


Korridoren. En av många.


I samlingsrummet fanns ett piano, fina röda stolar


Och en fin röd anslagstavla.


En ständig påminnelse.


Rönnen verkade ha en "thing for" glasväggar. De fanns överallt.


Som här.


På Rönnen hade cyklarna ett eget rum så att de skulle sova gott om natten.

Tacopaj

För att fira att vi skickat in en "vi-är-förhoppningsvis-ganska-klara-vi-orkar-inte-mer-uppsats" till vår handledare tidigare idag, bjöd jag tjejerna på tacopaj.



Deg:
2 dl mjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
1 litet paket köttfärs
2 Tomater
1 Paprika
Tacokrydda
0.5 lök

Topping:
Creme fraiche
Tacokrydda
Tex mex ost


Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Häll i vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, nagga och förgrädda i 225grader i tio minuter.


Skiva tomater, lök och paprika.


Stek köttfärs och blanda i kryddan och vatten. Häll i pajskal tillsammans med tomater, lök och paprika.


Blanda creme fraiche, tacokrydda och ost till en smörja.


Bre den över pajen, garnera med tomater, paprika och lök och strö över ost. In i ugnen i tio minuter.


Klar!





Mumsigt och gott!


Maten  var så mättande att tjejerna vara tvungna att ta sig en lur efterråt.  

Man kan hoppa på många sätt.


Super woman-hoppet!


Stina-hoppet.


Faller handslöst-hoppet.


Cat fight-hoppet.

Foto: Daniela Nilsson

Middag med sjöutsikt



Idag satte vi oss nere vid sjön och åt en somrig lunch.


Potatissallad, skinka, tomat och bröd.


Jättegott tyckte Danni!

Mot skåneland!


14.00 Någon hade lämnat en väska på perrongen.


Matsäck och försök till plugg på tåget.


17.45 Efter många långa timmar kom jag till Stockholm och hann med en burgare innan nästa tåg.


22.30 Äntligen framme. Hemma hos Lina stod sängen färdigbäddad.

Mr passion




Äntligen kom han tillbaka till mitt hem efter ett långt besök hemma hos Ida. I går trodde jag att det var över. FRUKTSALLAD! Men hon lyckades stå emot frestelsen att äta honom.
Stort tack för det Ida!  Själv kunde jag inte stå emot särskilt länge. Och det visade sig att han var lika ljuvlig som jag hoppats på. Mmm Mr Passion.

Hård frulle


Hårdkokt ägg på hårdbakat bröd.

SommarSkiva

Nu när vi ändå är inne på sommarminnen, bränner jag av ett gäng till.
Här är ifrån i somras när vi hade kräftskiva i Linas lusthus.


Sofia, Matilda, Anna och Lina.


Mr Klo.


Nubbe måste man ha tycker Lina.


Det tycker även Sofia.


Kräftor, mammas köttbullar och sallader.


Även kvällen jag dricker cykelvinet för första gången. En hit då och nu.

Sommar på Öland.


Bad i Kalmarsund.


Härliga filtar ifrån 70-talet.


Mammas jordgubbsmuffins.




Att tillbringa sommaren på Öland är bland det bästa som finns. Nästan alltid sol och kul. 
Så om du har lust att åka hit i sommar, guidar jag dig gärna till fina stränder, roliga loppisar och bra matställen.



Made in Sweden


25kronor, Bengts & 37kronor, Återkommande Mode

Titta vad jag hittade!


Plötsligt stod hon bara där framför mig.
 
Gullan.

Grön frulle


Grön frukost framför den gröna soffan.


Grön kiwi och matchande grön sked. 

Du & jag Carola


Hon drömmer om att bli framgångsrik sångerska och eventuellt hålla på med film.
Men hur ska det gå? Blir hon inte väldigt utnyttjad undrar Aktuellts reporter.

Jag drömmer om att bli framgångsrik featurefotograf och eventuellt hålla på med retrohomestyling.
Men hur ska det gå? Kommer hon att lyckas?

Idag har i alla fall Carola och jag något gemensamt. Vi har namnsdag.

Hemma på vår gård...


Lilla Vickleby.


Godsägaren.


Skyddsängel.


Utfodring.


Bäbä


Paus.


Baggen (som sorgligt nog dog dagen efter bilden togs).


Kärlek.


Smuligt.


Hallå!


Underhållning.



På söndag fyller godsägaren Sven-Olof 50 år. Grattis i förskott!

Inte ett program till med de där kjolarna!


Drop in, 1963

Lillbabs sjunger.
Gunilla Olofsson berättar om sitt möte med the Beatles.
Körtjejernas kläder förändras radikalt!

Yeh Yeh Yeh!



Beach party lovers making heyhey in the moonlight. While the monster waits and watches.

Do you like good music?


Det här är den svängigaste låten jag vet.
Den gör mig så glad
och jag lyssnar på den var dag.

Blå, röd och vit

Birgitte och jag visar upp våra norskinspirerade blåsor.




FOTO: Robin Benigh

Norsk feiring av nasjonal dag!

Idag var vi hemma hos Birgitte och Tage i Sidsjön och firade Norges nationaldag. Det blev knytis med massa gott och de flesta hade klätt sig i den norska flaggans färger. Birgitte spelade även den norska nationalsången på munspel. Men jag missade det...Fick dock höra några andra låtar senare. Vilken jente! Fick även lära mig att klubba på norska heter kärlek på pinne. Hur fint är inte det? Heja Norge.


Blande på gress.


Birgitte och Tage gör i ordning kalaset.


Kjøkken forhandlere stuff.


Kjøkken er i g.


Lange tabeller.


Potet salat, älgkött, salat, brød.


Jacob, Tove og Robin liker maten.


Monika liker norsk flagg.


Good blåbær kake.


Pie og vanilje saus.


To tokar.


Lax i solen.


Enda mer lax.


Kjærlighet på pinne.


Birgitte spiller av en sang.


Ida ser skarp ut.


Takk for en fin fest.

Idas Focaccia




En halv sats passar alldels utmärkt i Oscarsgatans små 30x40-långpannor.

1/2 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
8 dl mjöl
1/4 dl olivolja
 >1/2 tsk salt

Pynt:
1/4 dl olivolja
Ett gäng oliver
Några kvistar rosmarin
Salt

Smula ner jästen i en bunke. Slå på lite av vattnet och lös upp jästen.
Häll sedan i olja och salt. Jobba ner mjölet, lite i taget.
Om degen blir kletig har du gjort rätt, den ska precis släppa från kanterna.
Täck över med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Klä en långpanna med bakplåtspapper under tiden.
Häll upp degen i formen, runt tre cm tjocklek är att rekommendera, och låt den jäsa ytterligare 20 minuter.
Sätt på ugnen, 175 grader.
Efter den sista jäsningen är det dags för pynt.
Pluppa i oliver i degkakan, gå loss med rosmarin och strö över salt. Allt efter behag. Häll till sist över olivoljan. Skjuts in i ugnen i 45 minuter.

Friska intryck!

I fredags åt vi en syditaliensk middag i prins Eugens anda.


Småplock till förrätt.


ost, oliver,salami, tapenad och focaccia.


Fixa och dona.


Lax och skaldjursrisotto till huvudrätt.


Piffa och dona.


Citronmarängpaj till desert.


Dricka och dona.

Kvällen fortsatte och stannade på Oscarsgatan i ett hus längre bort.

Kåv och mos

Här kommer dagens middag, kokt korv med potatismos.
Piffade till moset med rosmarin. Klassiker med en twist.


Potatisar
Korv


Koka potatis. (Jag tvättar potatisen men behåller skalet på. Gott!)


Koka korv. Lägg i den i kallt vatten så spricker den inte (lika ofta).



Mosa den kokta potatisen tillsammans med smör, mjölk, salt, peppar och rosmarin.


Färdigt! Barnsligt gott och enkelt!

Tant Anki & Fröken Saras ekologiska cafe

Igår lunchade vi här tillsammans med ett stort antal lattemammor. Alla pratade om barn, hus och hem. Riktigt mammigt. Men cafet var mysigt och hade jättegoda grejer, så det vägde upp mammigheten. Dessutom ledde ju många mammor till många söta bebisar. Så tillslut började vi också prata mammigt. Om så bara för en stund.


Mamma Danni ser till så att Monika äter ordentligt.


Supergod grönsakssoppa med persiljecreme och hembakt bröd.
Mammagod!

Polaroidtest


Fick en kamera av Dannis pappa för två veckor sedan (Tack!).
Filmen är tyvärr från 2003. Färgerna blir coola, men de blir lite fläckiga.
Allt som har med vanlig film att göra blir allt svårare och dyrare att få tag på.
Nån som vet vart man fortfarande kan köpa polaroidfilm?

Triumph!




Ännu en drömbil att lägga till på min önskelista. Denna goding hittade jag
på en bakgård i London för några år sedan.

Prickig dans


Tog en sväng förbi Myrorna igår efter intervjun med Ingrid Jernberg, featureredaktör på ST.
Dessa två fick följa med mig hem.
Förvånad?
Inte jag.

Idas solrosbullar


Vad kan finnas under bakduken?


Jo, härliga bullar!


Skjuts in i ugnen.


Ut kommer sedan fina gyllenbruna bullar!


Och såhär piffiga blir de med sallad, kalkon och ost. Mums!


Ätes tillsammans med en kopp gott te på kvällskvisten.


En halv sats, ger ca 6-10 bullar.
(Beror på hur stora man vill ha dem)

25 g smör
2,5 dl mjölk/vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 msk sirap
0,5 tsk kummin
0,75 tsk brödkryddor (anis & fänkål)
1-1,5 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
6-7 dl rågsikt

Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
Häll på resten och jobba sen i salt, sirap, kryddor och frön.
Blanda i mjölet, lite i taget, och jobba i hop till en smidig deg.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den lätt och forma till bullar.
Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter och sätt samtidigt på ugnen.
Pensla sedan bullarna med vatten och skjuts in i ugnen.
Gräddas i 10 minuter på 225 grader.

Idas tips!
Enligt mormor Ingbritt har jäst för söta degar bäst jäskraft.
Dessutom; om man är smart (som jag?) så kan man baka
en halv sats kanelbullar på den jäst man lämnar.

Här bor Ida




Hon har bling bling i fönstret.


Ett fint silveraltare på bordet.


I köket finns en kakburk fylld med kakor


och en fin roskopp.




På kylen finns ett brev från mormor


och på väggen en kalender. Ordning & reda.


Pepp pepp!


I fönstret finns en finfin teaterkikare som hon brukar spionera på folk med.


Över sängen hänger en Traktor och en klänning.


I hallen finns en skoparad


och en päls


och en spetsklänning


och massa väskor


Och mer bling bling


Om du kommer hem till Ida hittar du henne här...


eller här där hon trivs allra bäst.


(Bullrecept i nästa inlägg)

Middag hos Monika



Det bjöds på pasta carbonara med ungsbakad baconsparris. Gott!

France Gall ftw



Ikväll är det Eurovision song contest del ett.
Men det känns inte så kittlande.
Dagens låtar står sig verkligen inte om man jämför med hur det var förr.
Jag menar hur cool är inte France Gall här, när hon vinner för Luxemburg 1965?
Supercool!

For the young in fashion


138kronor, Myrorna

Its another sunny day!


Fina blommor som piggar upp i kapp med solen! Sista rycket nu! Deadline klockan tre.

No spitting


Eva


Lisa


Färgglada korvar...


och kikärtror till middag kanske?


Nått att dricka?

Bethnal Green, östra London 2004.

Scones med rosmarin


2 st, 150 grader

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g margarin
2 dl mjölk/filmjölk/vatten/creme fraiche

Topping: Rosmarin

Blanda det torra i en bunke.
Jobba ner smör och finfördela.
Häll i vätska och blanda ihop till en deg.
Dela i två delar.
Platta till två runda kakor och lägg på en plåt(papper/smörad/mjölad).
Nagga med gaffel och skåra kakan i fyra delar.
Strö över lite extra krydda.
In i ugnen.
Efter cirkus tio minuter - Färdiga!

Kul på kollo


Här kommer matlaget.


Hugg in!


Mumsig köttfärsås med spagetti.


Gott. Jättegott.


Det var soligt och fint.


Men plötsligt började det att regna. Vi satt kvar. Solen kom tillbaka.

Skål!


Nu glömmer jag plugg.
Tar mig ett glas eller två.
Tar mig en dans eller två.

Uppsats vs Muppsats


Nu har jag samlat på mig ett ton med böcker, men vart ska jag börja?
Teori hit och teori dit.
Long tail, informationssamhälle, opinion, den digitala mutationen, who controls the internet...
Jag har lensat BV hyllan på bibblan helt enkelt. Synd bara att personalen där
är ganska väldigt mycket otrevlig. Jag ville ha nyare "internetböcker" än från 1998. Tanten sa att det tog ju långt tid och skriva böcker och fattade inte alls av sociala medier va för nått. Hallå häng med!
Jag sa att ja kollat själv i hyllan...men då sa hon att det fick man absolut inte göra (!) Det var inte rätt väg och gå.
Ehe What?
Ja ja, hon hade kanske en dålig dag.
Jag förlåter henne.

På tal om lax

Förra sommarens "ungdomshelg" spenderades i Trollagärde.

En mysig plats mitt i skogen.


Jag fiskade som en tok. Men ingen ville hamna på min hok.


Hasse lyckades dock.


Torpare pappa Sven.


Fisketuren avslutades med grillning.


Men alla va inte nöjda. Pappa fiskade in i det sista.


Och fick till slut napp!

Saffranslax


Ett gäng nypotatisar.
En bit lax.
Saffranskryddmix efter behag.


Koka potatis cirkus 20minuter.


Olja och krydda laxen.
Efter cirkus 12 minuter i ugnen är den färdig.


Servera med creme fraiche och näckrostomater.

Fantastiskt gott och så enkelt! Mmmm mat!

En sockerbagare han bor i Sidsjön...


Vi gjorde våran första intervju idag med Mymlan. Det gick okej och kakan var god.

Made in West Germany



20 kronor, Fyndis

Kattjunta







Bubbelhelg

For till Stockholm för att fira Karin. Det blev en trevlig tillställning.


Paket i massor.


Äntligen! Boken jag lånade för många år sedan fick hon så åter. 


Bubbel


Mer bubbel
 

Bubbel på tårtan


Tjusiga guldtallrikar


Karin fixar och donar inför kalaset


Klockan 15 korkades det upp.


Cheers!


Smarrig cheesecake!


Johan, Tommy och Anna


KalasKarin


Kalasstrumpbyxor


Bubbel (igen)


Maria och Frida


Too much bubbel?

Byxa + klänning = hit


Du & jag Ida



Matrast




Vilken supé!

















RSS 2.0