Den första snön!När jag cyklade hem ifrån skolan ikväll föll den första snön! Jag tyckte det var kul. Det gjorde även en liten flicka som  var på promenad med sin mormor. Hon skuttade av glädje. Jag skuttade inte, men jag blev glad när jag såg hennes förtjustning och skuttade lite inombords.Jallan är över!


Nu har jag äntligen lämnat in mitt Jallareportage. Hurra hurra! Det blev okej trots att Isatu(mamman i bilderna) inte ville träffa mig något mera. Så jag fick använda den faktan och de bilder som jag lyckats få på fredagen. Det blev en okej text, okej bilder,bildtexter nja och rubriken kass. Men hej, det är inne nu i alla fall. Ett problem mindre i min vardag.
Vi har haft photshopövningar med Eva-Tereze nu i 3 dagar, men ingen har kunnat jobba okej för alla har haft Jallan i huvudet... Lite synd. Men här kommer några av mina bilder från reportaget. Det handlar om Isatus kamp för att ensam ta hand om sina fem barn och samtidigt försöka hjälpa familjen i Sierra Leone ekonomiskt, när hon själv inte har ett jobb.

Panik och ångest

Jag mår kasst. Min Jalla går åt skogen. Hela dagen igår satt jag hemma och väntade vid telefonen, redo att fara iväg... (när jag återuppstått ifrån det döda/min bakisfylla.) Fick tag i henne vid tvåtiden, då sa hon att hon ringer när fläterskan var hemma hos dem... Men hon visste inte alls när det skulle ske. Så därefter fick jag bara vänta och vänta. Vid sextiden ringde jag igen. Men nu svarade hon inte. PANIK! Hade hon övergett mig? Eller hade hon bara inte mobilen till hands? Två gånger ringde jag. Jag kände mig precis som när man brukade vänta på att en kille skulle höra av sig. Vänta och vänta...

På kvällen for jag på på electronisk logdans i en lokal på Norra berget. Det var kul att dansa av sig lite ångest!

Idag sitter jag här igen med samma ångest, ungefär. Kanske lite mindre. På förmiddagen fixade jag och Elina våran rubrikövning, sedan ringde jag Isatu från skolans telefon. Hon SVARADE! Men när jag frågade henne om hon fått mitt meddelande igår sa hon att hon sovit. När jag nämde att jag hade lite fler frågor till henne, hade hon inte tid att prata. Hon pratade med sin familj i Afrika och bad mig ringa senare. Så nu sitter jag i skolan och skriver mitt reportage med den faktan jag har, för att se hur långt den räcker. Men jag inser att jag behöver mer fakta från henne. Ska nog gå och äta något och sedan ringa igen. Vi kan ju ta intervjun via telefon om det är lättare för henne.

Suck.  Hur ska det gå?

Branta vägen!

I Sundsvall finns det en väg som heter Branta vägen! När jag försökte hitta till ryska föreningen, var jag tvungen att ta mig upp för den. Hur gör man det på bästa sätt med en gammal cykel utan växlar? Och med en kameraväska på en sisådär 5 kilo? Jo man ställer cykeln och går.  (Men först tar man en bild).Jalla! Jalla!

Nu har vi fått ännu en skojig uppgift i skolan. Det STORA bildreportaget, där man ska skriva om och fotografera en annan kultur, det så kallade Jalla reportaget. Jag spånar o spånar. Har lite korn, men inget som grott klart än. Vi har till nästa onsdag på oss, mycket tid, bra, men man ska helst följa sin person/familj under ett par dagar. Så det gäller att hitta något fort. Jalla!

Kvällsarbete i skolan

Nu har jag precis kommit hem efter en heldag i skolan. Kom dit runt nio i morse, lånade om kameran och satte mig sedan i datasalen för att skriva klart mitt porträtt. Det tog HELA dagen. Blev en liten födröjning på grund av dagspressredigeringen kl 6... därför var jag tvungen att stanna kvar efter och göra klart. Jobbigt. Pablo och Simon höll mig sällskap den mesta tiden, men jag gav upp sist. Är fortfarande inte hundra nöjd, men det blev rätt okej. Fungerade som vanligt inte att lägga in på serven i skolan... Så jag måste dit igen tidigt imorgon igen. Suck! När får jag sova  och slappna av och äta ordentligt igen?


Mys hos Muskos

I går tillbringade jag hela dagen i Matfors hemma hos Siw Muskos, mykolog/svampexpert. Vi hade det jättetrevligt. Pratade en massa, åt en massa och fotade en massa. Jag lyckades även få ut henne i skogen för en liten tur ( inte så svårt kanske, det e ju hennes favoritplats). Siw kollade efter svamp och jag fotade. Vi hittade lite trattisar, som jag fick med mig hem. Mums! Dessa avnjöts hemma hos Lisa och Anders till härlig älgstek senare på kvällen. Tack! Resultatet av intervjun och bilderna kommer senare. Jag har suttit hela dagen med texten och är fortfarande lika förvirrad. Svårt! Bilderna vågade jag knappt kolla på, trodde jag misslyckats totalt. Insåg att det blev många ryggbilder i skogen. Illa! Och många inte titta i kameran bilder. Illa! Och så vet jag inte om den bilden jag tänkt till ettan blev bra. För lite närhet. Illa! Men det ska nog gå att få ut 3 bilder av alla de jag tog. Vi har deadline på tisdag kl 09.00. Så det blir till att sitta hela imorgon. Illa!Dagens insats


Idag har jag varit jätteduktig. Jag har fått en tjock nål instucken i armen. Två gånger. Blivit av med en si sådär halvliter blod och hunnit i tid tillbaka till skolan. Trots att jag vaknade lite sent. Hurra. För detta fick jag fika (ostmacka och varm choklad) och mina busspengar tillbaka i form av en värdecheck på 50kr. Jag har givit blod för första gången i mitt liv. Det var inte alls farligt. Alla som kan borde göra det! Gör det du med!Vad? Var? Vem? Varför? När? Hur?


Dagens aktivitet -intervjudag med Uffe. 9.15 satte det igång med tips och peppning. Vid 12 var det paus och jag cyklade hem i ilfart för att hämta min kamera (som jag glömt). När jag återvände (svettig och skittrött och jättenervös) var jag först in i det läskiga rummet. Vem skulle sitta där inne? Vad skulle jag fråga? Hur skulle det gå?...Dessutom satt Uffe med under mitt "prov". Men peppar peppar, det gick bra även om jag sabbade det lite i början. Bilden blev dock ingen hit. Igen.

Snabb som blixten

Igår hade vi blixtdag. Det var behövligt och kul. Men fick inga toppenbilder, då mycket tid gick åt att förstå hur tekniken hängde ihop. Vi fick jobba med både småblixtrar och studioblixtrar.
Jag har insett att det är bra med blixt (faktiskt), måste köpa en när jag köper min canon 5d. Har inte hittat någon bra deal ännu. Men jag kollar dagligen. Hade ev en på g, men den var rätt dyr och rätt gammal. Jag vill ha ett hyffsat nytt hus och ett 24-70. Pengar pengar pengar...

Lisa


Cathrine


Daniella


Monika


Korv populärt bland Ikeas kunder


Omkring 600 korvar säljs varje dag på Ikea. Vid en stor lönehelg kan det bli uppåt 1400. 
– Vi äter lunch här innan vi börjar handla. Det är billigt och bra, särskilt för barnfamiljer, säger Gertrud Nyström från Sundvall och mumsar i sig det sista av korven. 

Bingo i Nacksta Centrum

Nu har vi redovisat våra nyhetsdump. Det gick okej, förrutom att jag fick vara först och alla mina bilder blev gröna på grund av en dålig projektor. Mycket störande, eftersom alla andra fick visa sina bilder i originalfärg (de insåg att det  inte skulle fungera att fortsätta med samma maskin och bytte lagom när jag visat klart).  Anyway, här kommer mina bilder från aktiviteterna på Träffpunkten, Kristinelunds äldreboende.

Lyxig familjehelg för en fattig student

Har precis kommit tillbaka till Sundsvall från en helg i Stockholm. Styvmor Inga fyllde 50år, så det skulle firas rejält!
Vi bodde på lyxhotell, åt goda middagar och var på Casablanca show på Wallmans salonger. Det var härligt att träffa alla och umgås som en familj. Jag åt så mycket i helgen, att jag nästan trodde jag skulle bli dålig. Så blir det när en fattig student får mycket gratis mat... Tack pappa och Inga!


Lyxiga hotelltvålar ifrån London


Röda rosor, present från pappa Sven
Lyxiga blommor från pappa till Inga


Lyxig 50-åring


Lyxigt uppträdande


Lyxig servitör och tårta


Lyxiga skor


Lyxig efterrätt

Dumpad i Nacksta

Idag skulle jag hitta en nyhet i Nacksta centrum. Lätt!? Full av motivation och engagemang cyklade jag gatan fram. Det skulle väl inte bli så svårt? Med Lisas braiga kamera (TACK!) och min nyhetsnäsa. Kunde det gå fel?

Efter att ha vandrat runt på ICA två gånger och bort till äldreboendet och den sunkiga sporthallen.... bestämde jag mig för att gå tillbaka till ICA och göra något på självscanningen. Använder många den? Men eftersom jag fortfarande är feg, lurade jag omkring i affären rätt länge utan att göra något eller fråga någon. Mitt dumma jag fick för mig att stå väldigt nära två som såg ut att vara chefer typ och byta objektiv och lixom gömma mig lite i godiset...
- Hallå där! Vad håller du på med?
- Eh, jag, inget eller jag går, eller jag hmm jag skulle fråga er... (SHIT)

Det blev inget på självscanningen. Jag fick inte göra det! JÄVLA GUBBE! Bara för att jag var feg och inte gick fram och frågade och avbröt dem när de stod och pratade om säkert jätteviktiga saker. Jag hade ju inte ens fotat något. Skulle ju bara prova ljuset lite. Hade tänkt att fråga. Men han hann ta mig innan.

Jag var bortgjord och vågar aldrig mer komma tillbaka till ICA Nacksta. I alla fall inte med en kamera!

Hej, vill du vara med på bild?

Idag fick vi stressa på stan. Första övningen i kursen Nyhetsbild var snabba porträtt. Vi fick 30 olika yrken/personer/stereotyper som vi skulle hitta och porträttera på en utsatt tid. Jag kom igång lite illa med en kamera jag aldrig andvänt innan och med tusen väskor, och jobbig (men fin) jacka. Många faktorer som fick hela övningen att bli tusen gånger jobbigare. Överexponerad bild hit och underexponerad bild dit.... "Vänta jag ska bara ställa in iso..." Folk har inte tid att vänta medans du försöker hitta rätt inställning...Du måste verka säker på din sak. Suck. Fast de flesta jag träffade under min porträttjakt var trevliga, även om jag ibland inte var så snabb.
 
Jag hittade en utbytesstudent, en restaurangarbetare, en småbarnsförälder, en nysvensk, en lokalvådare, en hundägare, en musiker, en chef, ett butiksbiträde, en pensionär, en gymnasist, en väktare, en hantverkare, en yrkeschaufför,                  
en arbetssökande, en snabbmatskund och en äkta blondin. Blev inte särsklit nöjd med någon av dem. Men bättre lycka nästa gång Carro!

På väg hem genom natten


Matvrak?

Chips (2 för 30kr),dipp, naturgodis, läsk (2 för 16kr +pant och 1 kilo lösgodis.... Till detta chilicorncarne. Ändå funderar jag på en nattmacka. Är det sunt? Jag har förvisso inte ätit allt detta helt själv. Jag hade några brudar till min hjälp. Men ändå. Åh va gott det skulle vara med en macka. Men nej, magen gör ont. Det blir ingen macka.
Tack för en trevlig kväll! 

Blött blött trött trött


Fan vad jag är trött på vädret. Jag trodde att jag hade flyttat ifrån regnet. Men tydligen inte. Det regnar nästan mer här i Sundsvall än vad det gjorde i London. Det är inte kul att komma hem som en dränkt katt varje gång man varit ute. Jag hoppas det vänder snart. RSS 2.0