Idas solrosbullar
Vad kan finnas under bakduken?
Jo, härliga bullar!
Skjuts in i ugnen.
Ut kommer sedan fina gyllenbruna bullar!
Och såhär piffiga blir de med sallad, kalkon och ost. Mums!
Ätes tillsammans med en kopp gott te på kvällskvisten.
En halv sats, ger ca 6-10 bullar.
(Beror på hur stora man vill ha dem)
25 g smör
2,5 dl mjölk/vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 msk sirap
0,5 tsk kummin
0,75 tsk brödkryddor (anis & fänkål)
1-1,5 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
6-7 dl rågsikt
Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
Häll på resten och jobba sen i salt, sirap, kryddor och frön.
Blanda i mjölet, lite i taget, och jobba i hop till en smidig deg.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den lätt och forma till bullar.
Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter och sätt samtidigt på ugnen.
Pensla sedan bullarna med vatten och skjuts in i ugnen.
Gräddas i 10 minuter på 225 grader.
Idas tips!
Enligt mormor Ingbritt har jäst för söta degar bäst jäskraft.
Dessutom; om man är smart (som jag?) så kan man baka
en halv sats kanelbullar på den jäst man lämnar.
Kommentarer
Trackback