Idas solrosbullar


Vad kan finnas under bakduken?


Jo, härliga bullar!


Skjuts in i ugnen.


Ut kommer sedan fina gyllenbruna bullar!


Och såhär piffiga blir de med sallad, kalkon och ost. Mums!


Ätes tillsammans med en kopp gott te på kvällskvisten.


En halv sats, ger ca 6-10 bullar.
(Beror på hur stora man vill ha dem)

25 g smör
2,5 dl mjölk/vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 msk sirap
0,5 tsk kummin
0,75 tsk brödkryddor (anis & fänkål)
1-1,5 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
6-7 dl rågsikt

Smält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
Häll på resten och jobba sen i salt, sirap, kryddor och frön.
Blanda i mjölet, lite i taget, och jobba i hop till en smidig deg.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den lätt och forma till bullar.
Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter och sätt samtidigt på ugnen.
Pensla sedan bullarna med vatten och skjuts in i ugnen.
Gräddas i 10 minuter på 225 grader.

Idas tips!
Enligt mormor Ingbritt har jäst för söta degar bäst jäskraft.
Dessutom; om man är smart (som jag?) så kan man baka
en halv sats kanelbullar på den jäst man lämnar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0